Színes családi képek az autokróm eljárás korából

Az egyik leghíresebb huszadik század eleji amatőr fotográfus, aki színes fotókat (is) csinált, Jacques Henri Lartigue. „Az élet és a szín számomra elválaszthatatlanok egymástól” – mondta a francia művész, aki egész élete során a közvetlen környezetében találta meg a képei tárgyát, és rengeteget fotózta a családját, illetve annak tevékenységeit.

Jacques Henri Lartigue: Én, Zissou és Rico, Rouzat, 1913. október 3. © Ministère de la Culture France/ Association des Amis de Jacques Henri Lartigue, France

Lartigue 1912 és 1927 között az autokróm eljárás segítségével készített színes képeket. A Lartigue – Life in Color kiállítás aprópóján – ahol Lartigue autokróm, illetve a családjáról készült fotói is láthatóak – már röviden bemutattuk az autokróm eljárást, illetve egy, az ezzel a technikával készült virágcsendéletekből álló válogatást. Az Europeana kollekciójából ezúttal olyan, Lartigue-hoz hasonlóan amatőr fotográfusok által készített családi felvételeket mutatunk be, amelyeket szintén autokróm eljárással csináltak.

Portré két lányról, teniszütővel, és egy fiúról, teniszlabdával © Rijksmuseum/europeana.eu
E. D. Schött: Lány portréja narancsokkal © Tekniska museet/europeana.eu
Ismeretlen ember portréja egy kertben, kút mellett © Rijksmuseum/europeana.eu
Három kalapos nő © Rijksmuseum/europeana.eu
John Jäderström: Inez és Iwan Jäderström Gammeluddenben, 1909. július © Tekniska museet/europeana.eu
Asztalnál ülő lány, szirmokat azonosít (?) © Rijksmuseum/europeana.eu
Svedberg: A hároméves Per G. Andreen © Tekniska museet/europeana.eu
Székben ülő nő portréja, kezében kötőtű © Rijksmuseum/europeana.eu

Jacques Henri Lartigue színes képei 2019. június 7. és 2019. szeptember 1. között a Capa Központban megrendezett Lartigue – Life in Color című kiállításon láthatóak.

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük