Bartha Máté: Vizuális napló

A hónap alkotóját arról kérdeztük, hogy az utóbbi időben merre járt, mivel foglalkozott, min dolgozott. Bartha Máté egy, a testvérével, Bartha Márkkal közös audiovizuális projektjének előkészítési fázisát mutatja be.

Az utóbbi időben az alkalmazott munkák mellett leginkább két fő dolog foglalkoztatott. Egyrészt a Kontakt című sorozat Arles-ban való megmutatása, a kiállítás megtervezése, kivitelezése, és az összes ezzel járó egyéb elfoglaltság.

Másfelől nemrég készült el diplomafilmem az SZFE dokumentumfilm-rendező szakán, a Szél Viszi, melyet reményeim szerint a közeljövőben minél több embernek fogok tudni megmutatni. A különböző filmfesztiválok figyelése és a nevezéssel járó adminisztráció viszont sok vesződéssel jár. A nyáron – a szükséges pihenés mellett – egy alkotómunka kapott helyet, ezt szeretném röviden bemutatni.

© Bartha Máté

Testvérem – Bartha Márk zeneszerző és előadó – új zenei projektjén dolgozunk, melyet Bodor Ádám Verhovina madarai. Változatok végnapokra című regénye inspirál. A könyvben rövid történetek füzére rajzolja meg egy kárpátaljai, külvilágtól elszigetelt kistelepülés és környékének portréját, annak lakóival és életükkel együtt, mely a hegyvidék tájain található termálvízforrások köré szerveződik. A falu komor, téli helyszínein játszódó balladaszerű történetek szereplői mintha titkot rejtegetnének, motivációikat csak részben értjük, az események pedig saját, kiszámíthatatlan rendszerük alapján tartanak egyesével, és összességüket tekintve is valamiféle egyetemes, elkerülhetetlen elmúlás felé. Ez az elmúlás képzi kutatásunk magvát, melyhez személyesen és globálisan is lehet kapcsolódni – utóbbihoz ma talán kifejezetten kézenfekvő módon.

A projekt zenei és képi elődjének a 2014-ben a VS.hu-n megjelent Az Isten Háta Mögött című audiovizuális ismeretterjesztő cikk anyagát tekintjük, melyen mindketten dolgoztunk. A kutatás egy akkori KSH jelentést dolgozott fel, melyben ötven magyar települést évtizedeken belül kihalónak jelöltek meg. Akkor ezeket látogattuk meg, feltérképezve őket, a jelenség okait és a helyek hangulatát kutatva. Az anyagból, azt kibővítve, 2016-ban az OFF-Biennálé keretein belül a Telep Galériában kiállítás is nyílt. Ezekről bővebben itt található több információ.

Az új zenei album műfajilag azon (kiadatlan) számok alaphangulatához áll legközelebb, amelyek Az Isten Háta Mögött fejezeteit festették alá:

A zenékkel párhuzamosan, vagy azok alapján filmek fognak készülni, melyek tervezett formája még alakulóban van, azonban az biztos, hogy a 2014-es videókhoz hasonlóan erősen atmoszférikus jellegű, megfigyelésen alapuló darabok lesznek. Példa a régi videók közül:

A munkára való ráhangolódás kedvéért idén nyáron egy hétre Kárpátaljára utaztunk, hogy felfedezzük azt a környéket, ahol a regény által ábrázolt (fiktív) település létezhet. Az út célja az volt, hogy minél kötetlenebbül, mindig a legkevesebb ellenállás felé haladva inspiráló szituációkba kerüljünk, és egy olyan – nagyon vázlatos – hang és képanyaggal térjünk haza, ami egy későbbi, komolyabb alkotómunkát meg tud előlegezni. Az alábbi képek ezeken a vidékeken készültek.

© Bartha Máté
© Bartha Máté
© Bartha Máté
© Bartha Máté
© Bartha Máté
© Bartha Máté
© Bartha Máté
© Bartha Máté
© Bartha Máté
© Bartha Máté
© Bartha Máté
© Bartha Máté

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük