Frankl Aliona: Fotográfiai inspirációk

A hónap alkotóját arra kértük, hogy mutasson be néhány, a számára fontos vagy az utóbbi időben a figyelmét felkeltő fotográfust, illetve sorozatot, akik/amik nagy hatással voltak rá.

Gyerekoromban állandóan rajzoltam, festettem. Ez volt a világgal való kommunikációm legfontosabb eszköze. Középiskolás koromban kezdődött a fényképezés egy Smena 8-assal. Édesapám a maga örömére fényképezett, maga laborálta a filmjeit, nagyította a felvételeit. Elvarázsolt a sötétkamra, szerettem lötykölni a vegyszereket…Közben rajzolni jártam különböző képzőművészeti körökbe.

Amikor megismerkedtem Lugosi Lugo Lászlóval, az ő hatására kezdtem el komolyan foglalkozni a fényképezéssel, neki köszönhetem a mesterségbeli tudást. Alkotópárként évekig dolgoztunk együtt, budapesti helyszíneket, régi boltokat, műhelyeket örökítettünk meg.

Frankl Aliona–Lugosi Lugo László: Eltűnő Budapest album © Frankl Aliona–Lugosi Lugo László
Frankl Aliona–Lugosi Lugo László: Eltűnő Budapest album © Frankl Aliona–Lugosi Lugo László
© Lugosi Lugo László
© Lugosi Lugo László

A rajz, a festés, a vegyszerek, a fényképezés tapasztalatai, a látásmód együtt vezettek el a képépítéshez , a fotogramok készítéséhez, a fotók manipulálásához.

Nagy hatással voltak rám Gémes Péter (1951–1996) képalkotási módszerei, a sötétkamrában végzett kísérletei. Többszörösen manipulálta a képeit, a negatívokat egymásra nagyította, többszörös expoziót, montázstechnikát alkalmazott. Újszerű volt az is, hogy a perforációt képi elemként alkalmazta, és az, hogy a negatívokat hol pozítiv, hol negatív formában használta fel. Lenyűgőznek a mitológiai jelenetei, misztikus, transzcendens alkotásai (földi-égi, halál-élet, bűn-büntetés, álom).

© Gémes Péter
© Gémes Péter
© Gémes Péter
Gémes Péter: Vízvonal, 1991 © Gémes Péter
Gémes Péter: Predellum, 1989 © Gémes Péter

Foglalkoztat a kép és a szöveg kapcsolata, egymásra hatása. Az az érdekes, amikor a szöveg nem a képen szereplő látványhoz tapadva írja le azt, hogy mi látható rajta, a kép pedig nem csupán illusztrációja a szövegnek. Motiváló feladat egy kész szöveghez, vershez fotót készíteni és oda-vissza.

Izgalmas szellemi kaland, igazi fotós kihívás volt közös munkánk Zeke Gyula szerzőtársammal. A munka során kölcsönösen hatottunk egymásra. Változott Gyula látásmódja, én pedig nem csak képekben kezdtem gondolkodni. A közös élmények, a budapesti barangolások hozták életre a fotókat és a szövegeket, ezekből született A másik város című albumunk.

Frankl Aliona–Zeke Gyula: A másik város album © Frankl Aliona–Zeke Gyula
Frankl Aliona–Zeke Gyula: A másik város album © Frankl Aliona–Zeke Gyula

Nézd meg Frankl Aliona, 2020. szeptember hónap alkotójának többi posztját is!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük