Mónus Márton: A fotókon túl

A hónap alkotóját arra kértük, hogy mutassa be azokat a személyeket, dolgokat, kedvenceket, amelyek nem (csak) a fotográfiához kapcsolódnak, de szereti őket, inspirálóak számára.

Akkor érzem jól magam, ha szól mellettem a zene. Mindenhez zenét hallgatok, képválogatáshoz, képszerkesztéshez, evéshez, elalváshoz, stb. Mindenevő vagyok, a klasszikus zenétől kezdve a világzenén át a hörgős vikingmetálig minden stílusban találtam már kedvemre valót. Nem nagyon tudnék egy-egy kedvencet kiemelni, de vannak vissza-visszatérő előadók az életemben. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy tevékenység van, ami közben nem esik jól a zenehallgatás: a fotózás. Az utóbbi időben „rászoktam” az afrikai zenékre, például a Maliból származó Songhoy Blues együttesre.

A projektjeim miatt elég sokat vezetek, közben – a zenéim mellett –podcastokat szoktam hallgatni. Sokat szeretek, de a legjobban talán Az élet meg minden című portréinterjú-sorozatot, amit Tóth Szabolcs Töhötöm készít.

© azeletmegminden.hu

Mindig is lenyűgöztek Pieter Bruegel rajzai és festményei. Szinte felfoghatatlannak tartom, hogyan tudott ilyen részletes, aprólékos képeket készíteni, amikre, ha távolról nézünk, akkor is megkapóak, de ha közelebb megyünk és elkezdünk elmélyedni benne, akkor látjuk meg a valódi értékét. Napokat lehetne eltölteni egy-egy alkotás feltérképezésével. Külön értékelem a nem mindennapi humorát is.

Pieter Bruegel: Parasztlakodalom (1568)

Nagyon közhelyes, de a legfőbb inspirációforrásaim egyike a természet, az utazás. Van két kutyánk, így mindennap járok a természetben. Szerencsére emiatt még akkor is menni kell, mikor annyira nem lenne kedvem, de kint, a fák között már mindig jó. Na jó, a háromnapos, esőtől felázott, térdig érő sárban nem mindig örömködöm ennyire. Imádok kirándulni, a szívem leginkább hegyekhez húz.

Utazási célpontok tekintetében is abszolút mindenevő vagyok, tudom, hogy bárhol találhatok kedvemre való helyeket, embereket, helyzeteket. Persze idén a járvány miatt erősen korlátozottak voltak a lehetőségek, de így sem szűkölködtünk kalandokban. Kedvenc helyeim eddig, a teljesség igénye nélkül: Lofoten-szigetek, Izland, Szlovénia, Izrael. 

Mónus Márton: Norvégia © Mónus Márton/monusmarton.com
Mónus Márton: Norvégia © Mónus Márton/monusmarton.com
Mónus Márton: Norvégia © Mónus Márton/monusmarton.com
Mónus Márton: Izrael © Mónus Márton/monusmarton.com
Mónus Márton: Izrael © Mónus Márton/monusmarton.com
Mónus Márton: Izrael © Mónus Márton/monusmarton.com

Nézd meg Mónus Márton, 2020. október hónap alkotójának többi posztját is!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük