Nőképek és nőiség Pécsi-ösztöndíjas sorozatokban

Sorozatunkban a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj támogatásával készült munkákat mutatjuk be tematikus válogatás alapján. Az ötödik téma: nőképek és nőiség, Gőbölyös Luca, Ember Sári, Illés Katalin és Guba Ilka képein keresztül.

Gőbölyös Luca: Testképpróba – A társadalom által előírt kánon ellen

Gőbölyös Luca: Személyes 1., 2001 © Gőbölyös Luca/pecsiosztondij.capacenter.hu

A test, az egyénnek a saját testéhez való viszonya szembeötlő változásokon ment keresztül a kilencvenes években fogyasztói társadalommá váló Magyarországon is. Az ötvenes évek kerekded ideálját a hatvanas évek kislányos testalkata követte, majd a nyolcvanas évekre az izmos női test lett az etalon, melyet a század végére a „dupla nullás” testalkat, az ún. heroinesztétika váltott fel. A kollektív társadalmi nyomás testalkattól függetlenül mindenkinek kötelező normákat diktál, a női test részei összeválogathatóvá, módosíthatóvá, olykor lecserélhetővé váltak, eleget téve a folyamatosan változó igényeknek. A századvég univerzális egészségkultusza fiatal és sovány testet ír elő a nőknek, az elvárt testideál követése pedig minden életkorban etalonként tételeződik. (Gőbölyös Luca, 2002)

Gőbölyös Luca: Ruhapróba 1., 2001 © Gőbölyös Luca/pecsiosztondij.capacenter.hu
Gőbölyös Luca: Hús 2., 2001 © Gőbölyös Luca/pecsiosztondij.capacenter.hu

Gőbölyös Luca 1997-ben, 2001-ben és 2002-ben nyerte el a Pécsi-ösztöndíjat. Nézd meg a sorozat többi képét a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj archívumának oldalán!

Ember Sári: Mormaço

Ember Sári: Részlet a Mormaço című sorozatból, 2013 © Ember Sári/pecsiosztondij.capacenter.hu

„Ember Sári Mormaço című sorozatának portréi, csendéletei szülővárosában, a brazíliai Sao Paulóban készültek. A termékenység és fogantatás szimbolikáját körüljáró sorozat képei egyaránt hordozzák a rejtettség és kitettség kettős minőségét, realitás és spiritualitás megfoghatatlan határait. A paradicsomi környezetre utaló helyszíneken a tekintetekből egyszerre sugárzik a lágyság és a kecsesség, a határozottság és az erő. Az előtérben nők, gyümölcsök. A háttér kék.” (Gellér Judit, 2016)

Ember Sári: Részlet a Mormaço című sorozatból, 2013 © Ember Sári/pecsiosztondij.capacenter.hu
Ember Sári: Részlet a Mormaço című sorozatból, 2013 © Ember Sári/pecsiosztondij.capacenter.hu

Ember Sári 2011-ben, 2013-ban és 2014-ben nyerte el a Pécsi-ösztöndíjat. Nézd meg a sorozat többi képét a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj archívumának oldalán!

Illés Katalin: A kollekció – női személyes rejtélyes wunderkammer

Illés Katalin: Részlet A kollekció – női személyes rejtélyes wunderkammer című sorozatból, 2014 © Illés Katalin/pecsiosztondij.capacenter.hu

„Az A Kollekció – női személyes rejtélyes wunderkammer című sorozat tartalmilag több, egymástól elkülönülő modulból áll. A nagyobb tematikus egységeket a ‘mai’ nő, az archetípusos nő fűzi össze. A női szereplőkön keresztül felvonultatott érzelmek katalogizálása távoli és egyben elérhetetlen cél. Néhol empatikusan, néhol erős kritikával és pontos állásfoglalással mutat rá, hogy érzelmileg hogyan viszonyulunk magunkhoz, egymáshoz. Az archívumhasználatban, illetve a Google search eszközeként is megjelenő címkézési technika a gondolataink cikázásának analógiájaként működik. A képeket kísérve úgy jelennek meg, mint ahogyan a külvilág ingerei folyamatos egymásra hatásban, függésben és mozgásban élve leképeződnek bennünk. A címkék behálózzák a képeket összefűzik, és egymásba vezetik őket.” (Illés Katalin, 2015)

Illés Katalin: Részlet A kollekció – női személyes rejtélyes wunderkammer című sorozatból, 2014 © Illés Katalin/pecsiosztondij.capacenter.hu
Illés Katalin: Részlet A kollekció – női személyes rejtélyes wunderkammer című sorozatból, 2014 © Illés Katalin/pecsiosztondij.capacenter.hu

Illés Katalin 2014-ben és 2015-ben nyerte el a Pécsi-ösztöndíjat. Nézd meg a sorozat többi képét a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj archívumának oldalán!

Guba Ilka: Alvó múzsa

Guba Ilka: Alvó múzsa, Jeanne, 2019 © Guba Ilka/pecsiosztondij.capacenter.hu

„Az Alvó múzsa képsorozat szereplői, Negar (Irán), Jeanne (Malajzia) és Hadey (Nigéria), több éve élnek Magyarországon. Nem menekültként érkeztek hozzánk. Mindhárman felsőoktatási képzésben vettek részt Budapesten, ahol jelenleg is dolgoznak. Egzotikum megfestéséért a tizenkilencedik században a művészek a tengeren túlra utaztak, ma a világon bárhol múzsává válhat az idegen. Az „alvó múzsa” már nem csak egy mintázott fejet kíván előhívni, mint Brancusinál, hanem egész testalakkal jelennek meg a szereplők. A szűk teret nüánsznyi mozgásokkal töltik meg. Ez a történet nélküli, ismétlődéseket is dokumentáló polaroid sorozat az átmeneti létállapotban megsokszorozódó üres pillanatok és a bennük felvillanó múltra/jövőre történő utalások gyűjteménye. Hol vagy, mikor lecsukott szemmel látlak?” (Guba Ilka, 2019)

Guba Ilka 2019-ben nyerte el a Pécsi-ösztöndíjat. Nézd meg a sorozat többi képét a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj archívumának oldalán!

Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj archívum

„Az 1991-ben létrehozott Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj célja, hogy »segítse az önálló művészeti tevékenységet folytató, tehetséges fotográfusok pályakezdését, alkotómunkáját, fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához«. […] Az ösztöndíj rendszerének fontos eleme, hogy a zsűri által kiválasztott alkotók sorozataikat  fizikai formában mutatják be. A Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj huszonötödik évfordulójára készülő archívum létrehozásának legfontosabb célja egy két és fél évtizedes hiány pótlása: digitálisan is bemutatni, hozzáférhetővé, láthatóvá és kutathatóvá tenni az összes, ösztöndíjas időszakban készült alkotást. A teljességre és pontosságra törekvés jegyében az archívumot folyamatosan szerkesztjük és frissítjük, a sorozatok leírását angol nyelven is publikáljuk.” (Gellér Judit kurátor, az archívum gondozója)

Pécsi 25. Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj 1991–2016 – tanulmánykötet

Az ösztöndíj fennállásának 25. évfordulóján, 2016-ban a Capa Központ szervezte meg a Pécsi 25. című kiállítást, amelyhez kapcsolódva tanulmánykötet is megjelent. A kötetben Gellér Judit, Horányi Attila, Mélyi József, Perenyei Monika és Zsámboki Miklós tanulmányai olvashatóak. A könyv kapható a Capa Központban.

Nézd meg a többi, Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj támogatásával készült sorozatokból álló válogatást is!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük