Project Room+ Fiáth Titanilla előadása – videó

A Capa Központ a Project Room termében rendezett kiállításaihoz Project Room+ címmel indított előadás-sorozatot 2017-ben.
A meghívott előadókat arra kérjük, hogy az aktuális kiállítások témáihoz, teoretikus felvetéseihez lazábban-szorosabban kapcsolódva, a saját kutatásaikról, diszciplínájukról tartsanak egy-egy, a fotográfusok számára is inspiráló és a praxisukba építhető előadást.

2019. január 28-án Fiáth Titanilla tartott előadást Bulgari a tyúklábmintán. Szimbólumok a börtönben címmel Urbán Ádám Esély című kiállításának finisszázsaként.

Fiáth Titanilla előadást tart a Capa Központ Project Room termében 2019. január 28-án © Capa Központ

„Meg tudná nekem mondani valaki, hogy miért nem hagyjuk, hogy egyéniesített ruhákat viseljenek?” – teszi fel a kérdést a parancsnokhelyettes a beosztott felügyelőknek Shane Bauer 2018-ban megjelent The American Prison című könyvében. „Mert azt akarjuk, hogy az intézmény részeivé váljanak. Ismeritek az institucionalizálódás kifejezést? Pontosan ezt akarjuk: hogy a szervezethez idomuljanak, ne pedig individualizálódjanak.” Bauer, akinek tényfeltáró újságíróként – börtönfelügyelői munkát vállalva – sikerült elhelyezkednie egy Louisiana állambeli börtönben, a „smasszerszerep” legnagyobb nehézségét éppen az okozta, hogy nap mint nap meg kellett küzdenie a fogvatartottak „legelemibb emberi késztetéseivel: azzal, hogy a határaikat próbálgatva egyre több szabadságra próbáljanak szert tenni”. (Fiáth Titanilla)

Fiáth Titanilla börtönpszichológus és kulturális antropológus előadásában arra kereste a választ, hogy az intézményi korlátok és szigorú tiltások ellenére hogyan próbálják mégis kifejezni az identitásukat az elítéltek olyan szimbolikus kódok segítségével, mint a formaruhák átalakítása, a zárkák dekorációja, vagy a hatalom által kínált börtönételek „feljavítása”.

Rögzítés című rovatunkban Fiáth Titanilla Rodrigo Abd egy képe kapcsán írt.

Nézd meg a többi Project Room+ előadást is!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük