2019 kedvencei – Kozma Zsolt

Kozma Zsolt kurátor három kedvenc kiállítása a 2019-es évből.

Belgiumban 1969 óta rendezik meg az Europalia biennálét. A mindig egy meghívott országra fókuszáló, több belga városra kiterjedő összművészeti eseménysorozat főszereplője most Románia. A tavaly októbertől idén februárig elejéig tartó, huszonhetedik Europalia egyik fő eseménye a Constantin Brâncuși életművét áttekintő kiállítás a brüsszeli Bozarban, ami február 2-ig még látható – ha valaki éppen a belga fővárosban jár. Hogy miért ajánlom egy szobrász kiállítását egy fotográfiával foglalkozó blogon? Azért, mert míg Brâncuși jelentőségével a szobrászatban vélhetően mindenki tisztában van, azt talán kevesebben tudják, hogy mennyire fontosnak tartotta és hogyan építette be a mindennapjaiba a fotográfiát. A mester ugyanis karrierjének szinte legelejétől nagyon tudatosan dolgozott életpályája, munkái születése, az alkotási folyamat megörökítésén, és nagyszerű saját fotókkal részletesen dokumentálta azt. A nagyszabású életműkiállításon ezek a fotók végig kulcsszerepet kapnak.

Brâncuși Constantin: Önarckép a műteremben a Végtelen oszlopok 1–4-gyel, a Hallal (1930), és a Lédával (1926), 1934 körül © Centre Pompidou, MNAM-CCI, Dist.RMN-Grand Palais – Philippe Migeat, Sabam, Belgium, 2019. Bozar, az Europalia Romania rendezvénysorozat részeként.

A Brâncuși-tárlattal ellentétben sajnos már nem látható, de a tavalyi év egyik komoly élménye számomra a tavasszal, Londonban, a Camberwell College of Artsban megrendezett Moving the Image című kiállítás. A neves fotóelméleti szakértő és kritikus, Duncan Wooldridge, a Camberwell tanára (a tavalyi Budapest Portfolio Review egyik zsűritagja) ezúttal kurátorként szerepelt. Tizenhat, Japántól Nagy-Britanniáig, különböző országból származó művésztől válogatott olyan műveket, amelyek valamilyen módon a fotográfia állóképként, a pillanat kimerevítéseként való felfogását tágítják, illetve térítik el, a kép körüli, illetve az abban megjelenő mozgásra irányítva a figyelmet.

Kensuke Koike: Travel Sculpture, kiállítási kép. A Camberwell College of Arts, Moving the Image kiállítás, 2019, kurátor: Duncan Wooldridge.

Kensuke Koike Travel Pictures című munkájában például mindennapi képekből, köztük képeslapokból vág ki és épít kereteket, és konstruálja azokat háromdimenziós struktúrává, ha úgy tetszik, új, egymásba illeszkedő, egymást metsző képkivágásokká. A szerkezetek összehajthatók, azaz visszarendezhetők az eredeti, kétdimenziós képpé, átjárást teremtve a kétdimenziós kép és a háromdimenziós valóságszeletek között. A szerkezeteket azután, a fotográfia természetének metafórájaként, újra és újra fel lehet építeni és össze lehet hajtani.

Edouard Taufenbach Au Jardin című munkája a feldarabolás és újrarendezés révén egyetlen képbe sűrít több perspektívát, fókuszt és nézőpontot, ezzel mozdítva meg, illetve mozgásban tartva a képet, és reflektálva a szemnek a mozgó világ észlelésében való működésére.

Edouard Taufenbach: Au Jardin, 2018, 25 ezüst zselatin nagyítás, Sébastien Lifshitz gyűjteménye. A Művész, a Galerie Binome, Paris és a Camberwell College jóvoltából. Moving the Image kiállítás, 2019, kurátor: Duncan Wooldridge.

A harmadik emlék egy történeti csemege: a 2019-es Paris Photo fő szekciójában szerepelt a főként afrikai művészekre szakosodott Magnin-a galéria. A Paris Photón az ember hamar beleszédül a nagy nevekbe és a monumentális fotókba. A Magnin-a standján emiatt volt üdítő intimitásával és kézművességével a szintén legendás Malick Sidibé alkalmazott fotósként készült portrésorozata az 1970-es évekből. A hétköznapi emberekről családi albumba készült fotókhoz a Sidibé műhelyével szemközti oldalon dolgozó mesterember készített kézi festéssel díszített paszpartut és kereteket.

Malick Sidibé: Cím nélkül, 1971. október 3., vintage ezüst zselatin nagyítás. © Mangin-a galéria, Párizs
Malick Sidibé: Cím nélkül, 1979. október 30., vintage ezüst zselatin nagyítás. © Mangin-a galéria, Párizs.

A 2019 kedvencei sorozat további részei:
Claudia Küssel
Szarka Klára
Virágvölgyi István

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük