Frankl Aliona: Vizuális napló

A hónap alkotóját arról kérdeztük, hogy az utóbbi időben merre járt, mivel foglalkozott, min dolgozott. Frankl Aliona készülő sorozatait, egy kiállítást és egy portréfotózás élményeit mutatja be.

Eljött az ideje a rendrakásnak, az archívum és a dokumentáció rendezésének, rendszerezésének. Diákat, negatívokat, nagyításokat nézegetek, szkennelek, archiválok. Tervezem a Budapest körút című sorozatom anyagának albumba rendezését. A sorozatban félszáz Budapesten élő vagy a városhoz több szállal kötődő művész portréja szerepel az általa választott helyszínen. A legváltozatosabb budapesti helyeken készültek a felvételek, többek között az állatkertben, a Párizsi udvar épületének tetején, kávéházakban, apró cipészműhelyben…A helyszínekhez személyes hangvételű írások is készültek. A sorozat egyfajta vizuális naplóként a város egy szubjektív, különleges arcát mutatja.

Frankl Aliona: Bajkó Anikó textilművész © Frankl Aliona
Frankl Aliona: Király Tamás divattervező © Frankl Aliona
Frankl Aliona: Molnár Éva, Fészek © Frankl Aliona
Frankl Aliona: Budapest körút sorozat © Frankl Aliona
Frankl Aliona: Budapest körút sorozat © Frankl Aliona

A japán és a kínai cégtáblák, feliratok megjelenésével megváltozott a város utcaképe. Ezeket a változásokat dokumentálom mostanában. A főváros különböző helyszínein fellelhető japán és kínai feliratokat, írásjeleket kutatom fel és örökítem meg.

Frankl Aliona: Reggel, 2020 © Frankl Aliona
Frankl Aliona: Szerencse, 2020 © Frankl Aliona

Ezen kívül a Kodály Köröndön a napokban megnyílt Standby című szabadtéri kiállításra hívnám fel a figyelmet. A tárlat a járványnak a képzőművészekre, fotóművészekre gyakorolt hatását, a helyzetre való egyéni reflexióit mutatja be. A húszas-harmincas éveiben járó alkotóktól a hatvanpluszos művészekig képviselve vannak a generációk.

Globális járvány idején minden abnormálisan eltér a megszokottól , a járvány pillanatok alatt megváltoztatta az életünket, szabályozza a mindennapjainkat. Kiürült utcákat, kórházi jeleneteket látunk; az elzártság, a frusztráció drámai, nosztalgikus, lírai megjelenítését.

Frankl Aliona: Standby, Békés Rozi grafikus © Frankl Aliona
Frank Aliona: Standby, Olajos Ilka és Gombkötő Emma munkái © Frankl Aliona
Frankl Aliona: Standby © Frankl Aliona

Az utóbbi hetek egyik kellemes élménye a portréfotózás volt Szombat Évával. Éva a fotózásra készülve időzött a világomban riportok és képek között, hogy megtalálja a leghitelesebb helyszínt, ahol engem, az idővándort el tud képzelni. A kigondolt helyszínekről kiderült, hogy a járvány miatt nem működnek. A tökéletes helyszín a Vagon-kávézó lehetett volna a Városligetben, de helyette találtuk azt a fekete falat, ahol az előző posztban látható portré készült.

Nézd meg Frankl Aliona, 2020. szeptember hónap alkotójának többi posztját is!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük