Frankl Aliona: A fotókon túl

A hónap alkotóját arra kértük, hogy mutassa be azokat a személyeket, dolgokat, kedvenceket, amelyek nem (csak) a fotográfiához kapcsolódnak, de szereti őket, inspirálóak számára.

„Jókora adag ihletre volna szükségem, valami fényességre a magasból, hogy szép dolgokat teremthessek.” (Van Gogh)

Film

A Senki többet című amerikai dokumentumfilm (The Price of Everything, 2018) a kortárs műtárgypiac világáról, működésének kulisszatitkairól, a képzőművészet és a pénz viszonyáról szól. Arról, hogyan hat a fogyasztói szemlélet a művészetre, a művészekre, miként alakult át a művészeti világ pénzpiaccá.

Egy rendkívüli művész

Laurie Anderson dalait először a nyolcvanas években hallottam. Magával ragadott a szokatlan hangzásvilág, az intellektuális szövegek. Lenyűgöző az egyénisége, a tehetsége, a zenéje. Évekkel később végre Budapesten hallhattam élőben. Felejthetetlen, zsigeri élmény volt.

Folyamatosan megújuló művész. Inspiráló, ahogy kísérletezik, szabadon játszik a beszélt nyelvvel, ahogy a különböző műfajokat – zene, képzőművészet, történetmesélés, videóművészet – egyesítve hozza létre műveit.

A Chalkroom egy virtuális könyvtár, melyben szövegek vannak elrejtve. Ahogy haladunk a folyosókon, a termekben, szófoszlányok repülnek felénk, a falakból váratlanul történetek bújnak elő. Úgy képzelem, ilyen lehet az álom és az emlékezés – töredékekből próbáljuk összerakni…

Legújabb munkája a Go Where You Look egy három VR-filmből álló sorozat. Laurie Anderson a holdra repíti a nézőt, aki űrhajósként beléphet ebbe a rendkívül összetett műalkotásba. A témák egyike az ember és a természet: az elénk vetített vízió egyértelmű utalás a Föld állapotára, az emberiségnek a természetre gyakorolt romboló hatására.

Egy különleges művész – az emlékezés fontossága, mesélő filmnaplók

Elgondolkodtató és érzelmileg megragadó Forgács Péter Privát Magyarország című sorozata, mely az 1930-as és ’40-es években készült amatőr filmekből építkezik. Ezekben a hétköznapi ember személyes múltja és a történelem jelenik meg.

A sérült, karcos filmkockák, a rögzített hangok , az emléktöredékek a filmekben folyamatossá, új kontextusba emelve önálló műalkotássá válnak. A zeneszerző Szemző Tibor a történetekkel azonosulva alkotta meg a filmek zenéjét.

Ukiyo-e

Inspiráló a hagyományos japán stílus, az ukiyo-e (jelentése: a lebegő világ képe) mesterek munkái, élénk színeikkel, témaválasztásukkal. Lenyűgöz a képekből áradó harmónia, a merész kompozíciós megoldások, az, hogy az egyszerű, a hétköznapi a képeken rendkívülivé nemesedik.

Frankl Aliona: Ukiyo-e I.,2019 © Frankl Aliona
Frankl Aliona: Ukiyo-e II.,2019 © Frankl Aliona

Nézd meg Frankl Aliona, 2020. szeptember hónap alkotójának többi posztját is!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük