A hónap alkotója: Robitz Anikó

A hónap alkotója rovatunkban különböző aspektusból – aktualitások mentén és személyes nézőpontból – mutatunk be egy kortárs fotográfust vagy vizualitással foglalkozó alkotót, szakembert. Mivel foglalkozott a közelmúltban? Milyen helyeken fordul meg, mi érdekli a hétköznapokban? Ki a legfontosabb fotográfus számára, melyik a kedvenc könyve, milyen zenét szokott hallgatni? Ilyen, és ehhez hasonló témákról kérdezzük a hónap alkotóját.

A hónap alkotója 2022 júniusában Robitz Anikó.

© Robitz Anikó

„Gyerekkoromtól fogva, időről időre szembejöttek képek, amik nem mentek ki a fejemből. Családi Polaroidok, külföldi magazinok divatfotói, sok-sok színes kép… Elraktároztam őket, és azt hiszem, ezek a fotók vezettek oda, hogy később magam is készítsek fényképeket. 2005-ben beiratkoztam a Szellemkép Szabadiskolába, ahol analóg fotózást és a laborálás alapjait tanultam. Szerettem oda járni, minden óra egy élmény volt, remek tanároktól tanulhattunk. Az első egy-két alkalom után már biztosan tudtam, hogy a továbbiakban a fotográfiával akarok foglalkozni. Hamarosan rátaláltam arra, hogy mit keressek, és hogyan mutassam meg a képeimen; felfedeztem magamnak az építészetet. Elkezdtem épületek részleteit fotózni és kitaláltam, hogyan komponáljam meg a képeimet. Közben az analógról digitális kamerára váltottam, sokat utaztam és továbbra is fényképeztem.

Az első önálló kiállítások után a fordulópontot az jelentette, amikor 2008-ban Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjat kaptam. Ugyanebben az évben bemutathattam a munkáimat Ljubljanában a Photonic Moments fesztiválon, ahol elnyertem a Cultural City Network Graz Awardot. Ezt 2009-ben egy egyhónapos grazi rezidenciaprogram követte és a szlovén Photon Galéria szerződést ajánlott. Velük azóta is együtt dolgozom, legutóbb idén májusban a Photo Londonon szerepeltünk.

A következő fontos állomás 2014-ben a Fotószuprematisták kiállítás volt, az újonnan nyílt Capa Központban. A csoportot Szombathy Bálint alapította, Minyó Szert Károllyal együtt hárman vagyunk tagjai. Az első kiállítást további tíz követte szerte Európában. 2021-ben megjelent az első könyvem, melyben a 2007 és 2020 között készült minden fontos fotográfiám benne van. Összegzése az eddigi munkámnak, 176 oldalon 113 fotóval. Most két önálló kiállításra készülök és újra filmre fényképezek.” (Robitz Anikó)

Robitz Anikó képeit már a Capa Központban is láthattátok: a Fotószuprematisták című kiállításon. 2020 szeptemberében a Fókusz és Távolság beszélgetéssorozat vendége volt.

Nézz meg egy válogatást Robitz Anikó munkáiból és kövesd a blogunkat, hogy jobban megismerhesd a fotográfust és munkásságát!

Robitz Anikó: Tirana, 2008 © Robitz Anikó
Robitz Anikó: Berlin, 2009 © Robitz Anikó
Robitz Anikó: Los Angeles, 2010 © Robitz Anikó
Robitz Anikó: Párizs, Montmarte, 2011 © Robitz Anikó
Robitz Anikó: Hongkong, 2011 © Robitz Anikó
Robitz Anikó: New York, High Line, 2012 © Robitz Anikó
Robitz Anikó: Budapest, Capa Központ, 2013 © Robitz Anikó
Robitz Anikó: Kiotó, 2014 © Robitz Anikó
Robitz Anikó: Nyizsnyij Novgorod, 2015 © Robitz Anikó
Robitz Anikó: Moszkva, Novij Arbat, 2015 © Robitz Anikó
Robitz Anikó: Milánó, 2016 © Robitz Anikó
Robitz Anikó: Buenos Aires, Puente de la Mujer © Robitz Anikó
Robitz Anikó: Bogota, 2020 © Robitz Anikó
Robitz Anikó: Ljubljana, 2021 © Robitz Anikó


Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük