Robert Capa Aranyérem (1955–1965)

Robert Capa Aranyérmet a Tengerentúli Amerikai Hírügynökség alapította a magyar származású háborús fotográfus, Robert Capa tiszteletére. A díjat 1955 óta minden évben átadják „a legjobb publikált fotóriportnak, amely kivételes bátorságot és vállalkozó szellemet kíván”. Sorozatunkban a díj neves nyerteseit, ezúttal az első évtized öt Aranyérmesét mutatjuk be.

Howard Sochurek: Hanoi vörös urai átveszik a hatalmat (1954)

Howard Sochurek 1954-ben Vietnámban volt haditudósító, amikor haza kellett mennie meglátogatni a beteg édesanyját. A helyére Robert Capa ugrott be, akinek ez lett a végzete: aknára lépett és meghalt. Sochureket élete végéig bántotta a szerencsétlen eset, így különösen meghatódott, amikor ő kapta meg előszőr a Capáról elnevezett díjat. Az elismerést a vietnámi kommunista hatalomátvételről készített fotósorozatával érdemelete ki.

John Sadovy: Az ’56-os forradalom képei (1956)

Sadovy az egyik első nyugati fotóriporter volt, aki eljutott Magyarországra az ’56-os forradalom idején. Ahogy azt a fényképei is mutatják, a tudósítás különösen veszélyes volt, a harcok alatt a fotós és a hozzá csatlakozó újságíró, Tim Foote is megsérült. Sadovy képei mindkét oldal által elkövetett atrocitásokat megörökítettek, ezek mellett a fotóriporter Az emberek úgy hullottak, mint a legyek című szöveges beszámolója is megjelent a lapban, amely az október 30-i Köztársaság téri eseményekről tudósított.

Peter és Klaus Dehmel: Alagút a berlini fal alatt (1962)

1962-ben kivételesen nem egy fotóriporter, hanem két operatőr, Peter és Klaus Dehmel kapta meg a Robert Capa Aranyérmet. Az alagút című film nyugat-berlini diákok egy csapatáról szól, akik a berlini fal alatt egy titkos alagutat ástak Kelet-Berlinbe, hogy megmentsék családtagjaikat és barátaikat. A Dehmel-fivérek kézikamerával filmeztek, hason fekve, szűk terekben kúsztak, portól és sártól körülvéve, gyenge fénynél cseréltek filmet, és mindezen túl teljes titoktartásra volt szükség.

Larry Burrows: Dzsungelharc Vietnámban (1963)

Life magazin 1963 januárjában egy különleges címlapsztorival jelent meg: Mélyebbre gázolunk a dzsungelharcban, szólt a cím, és nem néhány, hanem egy tucat – többségében színes – képet közölt Larry Burrowstól. A fotóriporter első alkalommal ezért a képriportért kapta meg a Robert Capa Aranyérmet. A vietnámi háborúról szóló tudósításá ugyanazon a háborús helyszínen készült, ahol a Life egykori fotográfusa, Robert Capa néhány évvel korábban, 1954-ben meghalt.

Larry Burrows: Egy bátor legénységgel egy halálos repülésen (1965)

Burrows 1962-től kezdve tudósított a vietnámi háborúról és számos helikopteres harci küldetésen repült. A fotográfus Egy bátor legénységgel egy halálos repülésen című anyaga, az életükért küzdő fiatalemberekről készített mélyen empatikus portréi az egész vietnámi háború kiterjedését és borzalmas, halálos arcát előrevetítette, abban a pillanatban, amikor az Egyesült Államok éppen növelte a jelenlétét a délkelet-ázsiai országban.

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük