Élet és Mű (2019)

Az Élet és Mű című beszélgetéssorozatban a kortárs magyar fotográfiát meghatározó személyiségek a vendégek. Olyanok, akik már komoly alkotói múltat tudhatnak maguk mögött, akik érett és kiforrott művészek. Működésük markáns nyomot hagyott a huszadik században, de jelenlétük manapság is megkerülhetetlen aktív fotográfusként, tanárként vagy a szakmai közélet részeseként. Szavakkal és képekkel idézzük föl életük, pályájuk, fotográfiai útkereséseik fontos pontjait. S megkérdezzük őket holnapi és holnaputáni terveikről is.

2019-ben Gulyás Miklós, Drégely Imre, Horváth M. Judit, Pataky Zsolt, Felvégi Andrea és Kiss-Kuntler Árpád voltak az Élet és Mű vendégei, Szarka Klára kurátor, fotótörténész beszélgetett velük.

Gulyás Miklós

Gulyás Miklós a hazai dokumentarista fényképezés meghatározó alakja. Művészként és tanárként egyaránt megkerülhetetlen a munkássága. Roppant következetes, de mégis folyton megújuló fotográfiai stílusa mással össze nem téveszthető alkotói jegyeket mutat.

Drégely Imre

Drégely Imre a képzőművészeti indíttatású tiszta fotográfia híve. Életműve világos értékek alapján és szisztematikus munkával épül és gazdagodik. Stílusa markáns és egyedi és nemcsak azért hat a fiatalabb generációkra, mert művésztanárként évtizedek óta oktat.

Horváth M. Judit

Horváth M. Judit sajátos, mással össze nem téveszthető képi világot teremtett a kortárs magyar fotográfiában. Ha valakivel, talán vele kapcsolatban megengedhető a női szemlélet említése az alkotói attitűdben.

Pataky Zsolt

Pataky Zsolt nem szeret szerepelni, nem tolakszik az előtérbe. Sokan nem is kapcsolják össze jobbnál jobb fotográfiáit a személyével. Pedig Pataky Zsolt az elmúlt évtizedek egyik legkarakteresebb dokumentaristája.

Felvégi Andrea

Felvégi Andrea több, mint harminc éven keresztül a Muzsika riportere és képszerkesztője volt. Közben készített szociófotókat, lírai sorozatot a vak és gyengén látó gyerekekről, divatfotókat Rio de Janeiróban.

Kiss-Kuntler Árpád

Kiss-Kuntler Árpád a magyar fotográfia markáns alakja. Változó intenzitással veti bele magát a szakmai élet szervezésébe, majd időlegesen szinte eltűnik a nyüzsgő világ szeme elől. Egy dolog biztos vele kapcsolatban: alkotóként nagyon is egyéni utat járt be eddig.

Nézd meg az Élet és Mű 2018-as évadját is, ahol Herendi Péter, Balla András, Szilágyi Lenke, Baricz Kati és Minyó Szert Károly voltak a vendégek!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük